WASHINGTON - Nog goed en wel voordat het boek My Life van devoormalige Amerikaanse president Bill Clinton in de schappen ligt,heeft het 957 pagina's dikke werk de nodige emoties losgemaakt. TheNew York Times maakte zondag het werk met de grond gelijk. Het zouslonzig, genotzuchtig en veelal oersaai zijn.

"Het boek is op veel manieren een spiegel van Clintonspresidentsschap; gebrek aan discipline leidt tot weggegooidekansen, hoge verwachtingen worden ondermijnd door genotzucht enversnipperde concentratie", gaat de krant verder. "Het leest alseen rommelige mengelmoes van alles dat Clinton zich herinnert en opschrift wilde stellen."

Inspirerend

Het weekblad Newsweek is in de editie van deze week aanmerkelijkpositiever van toon. "Zijn boek is Clinton op zijn best, ombeurten interessant en woede opwekkend, inspirerend en metzelfbeklag." Elk facet van Clintons complexe, genuanceerde en somsgekmakende persoonlijkheid komt aan bod in de "ontspannen 957pagina's", gaat het tijdschrift verder.

De autobiografie, waarvoor de uitgever de oud-president eenvoorschot heeft betaald van een slordige 10 miljoen dollar, is ookeen dankbaar onderwerp voor talkshowpresentatoren. "PresidentClinton praat zondag over zijn ontrouw in (het programma) '60minuten'", aldus Jay Leno. "Zestig minuten, is dat genoeg? Moet hetgeen 48 uur zijn?"

Tegenstanders

Met de verschijning van My Life treden ook zijn gedoodverfdetegenstanders van weleer weer in de schijnwerpers. Conservatieveanti-Clinton groeperingen als Citizens United adverteren metteksten als; "hier is wat u mist in het boek van Bill Clinton",om vervolgens een lijst met terreuraanslagen te tonen dieplaatshadden tijdens zijn presidentsschap.

Talkshowpresentator Rush Limbaugh, die door Clinton in zijn boekals aartsschurk wordt geportreteerd, begon in de aanloop naar deverschijning van My Life het boek al meteen te betitelen als My Lie(mijn leugen).

Verkoopcijfers

Clinton en vooral de uitgever spinnen evenwel garen bij depolariserende polemiek die het boek uitlokt. Hoe meer ruchtbaarheidaan het boek wordt gegeven des te beter voor de verkoopcijfers.

Naar schatting twee miljoen exemplaren zijn al bij voorinschrijvingverkocht, aldus de Britse krant The Daily Telegraph van maandag.Door de reserveringen prijkt het werk nu al bovenaan de lijst vanbestverkochte boeken van deze week bij de boekwinkelketen Barnes &Noble. My Life dreigt zelfs Harry Potter van de troon te stoten alsbestverkochte boek in de Verenigde Staten.

Mediacampagne

De verschijning van My Life is omgeven door een tot nu toe nietvertoonde mediacampagne in boekenland, aldus Newsweek. De campagneis "charmant, rustiek en door en door berekenend", schrijft hetweekblad. De oud-president geeft in verband met de verschijning vanzijn boek tal van interviews en reist de wereld af om het tepromoten. Op 12 juli zal hij ook Nederland aandoen.