AMSTERDAM - Madonna heeft de Amerikaanse president Bush tijdens een interview vergeleken met de oud-Irakese leider Saddam Hussein. De 45-jarige zangeres vindt dat beiden bewindslieden zich onverantwoordelijk gedragen.

Madonna bracht haar anti-oorlogsclip voor haar American Life single vorig jaar niet uit, omdat er sprake was voor een sterk gevoel van vaderlandsliefde in de VS rond die tijd. Ze dacht dat haar clip zou worden afgekraakt door de nationalistische 'lynchmenigte'.

Zoen

Madonna's American Life muziekclip liet Bush verstrengeld in een zoen met Saddam Hussein zien en bovendien had haar hele tour een sterke anti-oorlogse boodschap. Dat zegt zij in een interview met ABC News.

Tijdens het interview probeerde Madonna een streep te zetten onder haar wilde leven. Zo zegt zij de tijd met verscheurde kleren op het podium te staan, voorgoed te hebben afgesloten. "Ik dacht dat ik de maatschappij bevrijdde met mijn gedrag, maar ik gaf de mensen geen geldig alternatief."

Esther

Madonna, die eerst de naam van de katholieke heilige moeder Maria aannam, heeft laten weten voortaan door het leven te gaan met de naam Esther. Dat is een logisch vervolg op het religieuze Kabbalah onderwijs dat ze volgt. Ze zou van naam willen veranderen, om zich zo vast te houden aan de energie die haar nieuwe naam haar zal brengen.