LOS ANGELES - Duizenden mensen, onder wie veel sterrenuit de internationale muziekwereld, hebben zich vrijdag verzameldin Los Angeles voor de begrafenis van Ray Charles. De soullegendeoverleed vorige week op 73-jarige leeftijd aan een leveraandoening.

Tegen de vijfduizend mensen stonden vrijdag uren in de rij voorhet conferentiecentrum in Los Angeles, waar het lichaam van Charleslag opgebaard. Hij was gekleed in een zwart pak met een zwartestrik en droeg de voor hem karakteristieke zonnebril.

Naast de kist stond de zwarte piano van de zanger, pianist encomponist, met op de lessenaar de partituren van zijn beroemdstesongs Georgia On My Mind en What I'd Say. Over de pianokruk hingeen van zijn kleurrijke en glimmende jasjes. In de kamer waar hijlag opgebaard was steeds zijn muziek te horen.

Genius

Tijdens de uitvaartdienst brachten grootheden als Stevie Wonder,B.B. King, Willie Nelson, Glen Campbell, Wynton Marsalis en BillyPreston een muzikaal eerbetoon aan 'the genius of soul'. Zo'n 1200gasten woonden de dienst in de Afrikaans MethodistischeEpiscopaalse kerk in Los Angeles bij.

Onder de sprekers waren acteur en regisseur Clint Eastwood enactrice Cicely Tyson, beide vrienden en bewonderaars van Charles.Van oud-president Bill Clinton, muziekproducer Quincy Jones entv-komiek Bill Cosby werden van tevoren opgenomen boodschappenafgespeeld.

Na de rouwdienst werd het lichaam van Charles, begeleid door eenescorte van 26 motoren, naar zijn laatste rustplaats gereden.Onderweg stond de rouwstoet een minuut stil bij de studio waar dezanger zijn grootste successen opnam.