Angelina Jolie heeft een dubbele mastectomie ondergaan, een operatie waarbij ze haar borstweefsel weg heeft laten halen. Dit heeft ze gedaan om haar kans op borstkanker flink te verkleinen.

Dit schrijft ze dinsdag in een opiniestuk in de New York Times.

De 37-jarige Jolie onthult dat ze een variatie op het gen BRCA1 draagt, waardoor ze 87 procent kans heeft om borstkanker te krijgen.

Daarom maakte ze de keuze om haar borsten preventief te laten verwijderen. De kans op kanker is nu teruggedrongen tot 5 procent.

Ze begon op 2 februari en was op 27 april klaar met de medische ingreep. Al die tijd heeft Jolie het geheim kunnen houden en is ze doorgegaan met haar werk.

Kinderen

De actrice zegt dat ze het vooral voor haar kinderen heeft gedaan. "Nu hoeven ze niet meer in angst te leven dat ze hun moeder kunnen verliezen aan borstkanker."

"Mijn eigen moeder heeft bijna 10 jaar lang gestreden tegen kanker en overleed op haar 56e. Ze had nog de kans om de eerste van haar kleinkinderen vast te houden, maar mijn andere kinderen hebben haar helaas nooit meegemaakt", aldus Jolie.

Sciencefiction

De actrice omschrijft de forse operatie waarbij haar borsten werden verwijderd. "De operatie kan acht uur duren. Je wordt wakker met afvoerbuizen die uit je borsten steken. Het lijkt op een scene uit een sciencefiction-film. Maar toch, een paar dagen na de operatie kun je het gewone leven weer oppakken."

Negen weken later kreeg ze haar implantaten. "De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in deze procedure en het resultaat kan heel mooi zijn", aldus Jolie.

Brad Pitt

In het artikel roemt ze haar man Brad Pitt. "Hij was liefdevol en steunde me de hele tijd. Hij was altijd aanwezig bij de operaties. Er waren situaties dat we samen konden lachen. We wisten dat dit de juiste keuze was voor onze familie en dat het ons dichterbij elkaar zou brengen."

''Voor iedere vrouw die dit leest, ik hoop dat dit je helpt te beseffen dat je keuzes hebt. Ik wil iedere vrouw aanmoedigen, vooral als borst- of eierstokkanker in de familie zit, de informatie en medische experts te zoeken die je door dit deel van je leven heen kunnen helpen en je helpen je eigen weloverwogen keuzes te maken'', aldus Jolie.