LOS ANGELES - De Amerikaanse distributeurs van Michael Moore's Fahrenheit 9/11 gaan in beroep tegen de kritische classificatie van de documentaire. De Amerikaanse filmkeuring bestempelde de film, die de Amerikaanse president Bush bekritiseert, als R. Daardoor mogen jongeren tot 17 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene kijken.

De Amerikaanse regisseur Moore vindt dat tieners ook zonder toezicht naar Fahrenheit 9/11 kunnen, meldde de Britse omroep BBC maandag. Een van de twee Amerikaanse distributiefirma's noemde het besluit van de keuringsinstantie MPAA volstrekt ongerechtvaardigd. De keuring vindt de film deels gewelddadig en verontrustend en wijst ook op het taalgebruik.

Aanvankelijk dreigde de documentaire helemaal niet in de Amerikaanse bioscopen te verschijnen. Eigenaar Disney van filmstudio Miramax had de studio verboden de film te distribueren, omdat de inhoud politiek te gevoelig zou zijn. De studio zocht toen zelf een distributeur. Fahrenheit 9/11 is vanaf 25 juni in de Verenigde Staten te zien.