Kees van Kooten heeft op zijn 71e eindelijk de tijd gevonden om het Boekenweekgeschenk te schrijven en hij vindt ouder worden geen probleem.

Een groot voordeel is dat hij zijn kleinkinderen alle aandacht kan geven. "Nu kan Kim - Kasper heeft nog geen kinderen - me altijd bellen om op te passen.

Al moet ik zeven keer rond de aarde gaan, ik ben er", vertelt de schrijver zaterdag in het AD. Kees vindt het fijn dat hij al het een en ander heeft meegemaakt en 'voorzichtig raad' kan geven.

"Ik kan met recht de wijze opa uithangen bij mijn twee kleinkinderen. Ik beheers een aantal kunstjes dat zij nog niet kunnen. Zo heb ik Roman leren veters strikken, de instructies verpakt in een sprookjesachtig verhaal. Dan zit hij ademloos te luisteren", vertelt Van Kooten.

Rol

Recent speelde de schrijver een kleine rol in de film Alles is familie, geschreven door zijn dochter. Kim van Kootenhad verwacht dat haar vader nee zou zeggen, maar dat bleek niet het geval.

"Het thema was zo mooi: familie. Behalve het scenario van Kim, speelde haar man Jacob (Derwig, red.) een grote rol en was hun zoontje Roman figurantje. Ik moest er even over nadenken: het leek me ook een beetje klef, maar het was leuk om weer eens wat voor de camera te doen", zegt van Kooten die jarenlang met Wim de Bie op televisie was.