Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is bewijsbaar betrokken bij de poging zijn huis in Huissen in de as te leggen.

Dat zei officier van justitie Joris Beliën woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Beliën en zijn collega Koos Plooij leggen woensdag en vrijdag de definitieve bewijzen op tafel in de megazaak Yellowstone, waarvan de kwestie-Ratelband een van de vele onderdelen is. Hoofdverdachte in Yellowstone is de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Z.

In maart 2009 werd een serieuze poging gedaan het huis van Ratelband op te blazen, met kerosine, ethanol, slagpijpjes en een tijdschakelaar. Het kwam niet tot een explosie, omdat het benzinemengsel niet ontbrandde.

Ratelband was woensdag niet in de rechtszaal aanwezig. Enkele weken geleden, toen de rechtbank zijn dossier behandelde, haalde hij verbaal uit naar de beide aanklagers, die zijn leven overhoop zouden hebben gehaald. Ratelband heeft de beschuldigingen in alle toonaarden ontkend.

Motief

In de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) is hij echter de enige met ''onmiskenbaar een motief." Ratelband zou zijn geholpen door de met hem bevriende Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg, die op zijn beurt ''het draaipunt naar de onderwereld van Rob Z." vormde, aldus het OM. Z. kon dergelijke zaakjes regelen. Ook Scharrenberg is verdachte in Yellowstone.

Ratelband had de woning in 2008 gekocht, maar zijn vrouw wilde er niet in wonen. De herbouwwaarde van het pand was ten tijde van de koop al drie keer hoger dan de betaalde koopprijs.

Volgens justitie gaf dat hem een motief om van de woning af te komen op een manier dat er volledig herbouwd zou moeten worden. Ratelband heeft gezegd dat hij destijds geen financiële problemen had, maar justitie denkt daar anders over.

Kroongetuige

Rob Z. heeft aanvankelijk Richard T. voor de brandstichtingsklus benaderd. T. is de kroongetuige in Yellowstone en heeft in alle dossiers verklaringen afgelegd, ook in dat van Ratelband.

Z. wordt beschuldigd van meerdere brandstichtingen, waarbij het telkens om verzekeringsgeld was te doen. Daarnaast verdenkt het OM hem van het organiseren van een (mislukte) liquidatie en een aanslag met een handgranaat.

Plooij en Beliën zullen vrijdag met de strafeisen komen.