Henk Westbroek heeft een moeilijk halfjaar achter de rug. Bij de 61-jarige zanger werden de eerste symptomen van asbestkanker geconstateerd.

Woensdag, op zijn verjaardag, volgde goed nieuws. "Van levensgevaar is godzijdank geen sprake meer", vertelt Westbroek aan het AD.

"Ik had al een mooie afscheidsvakantie geboekt omdat de dood met rasse schreden leek te naderen." Hoewel Westbroek goed nieuws heeft gekregen, heeft hij nog een tijd nodig om alle gebeurtenissen te verwerken.

"Echt blij ben ik nog lang niet. Ik zal de komende tijd aan het idee moeten wennen dat ik net niet over het randje ben gevallen."

Na onderzoek bleek dat Westbroek geen levensbedreigende vorm van asbestkanker in zijn longen heeft. "Hooguit heb ik een iets verhoogde kans om dat ooit te krijgen", legt de zanger uit.

Hoestklachten

Vorig jaar ging Westbroek, op aandringen van zijn vrouw, met hoestklachten naar de huisarts. "Ik werd direct doorverwezen naar een specialist die allereerst constateerde dat ik al maanden bleek rond te lopen met een zwaar verwaarloosde longontsteking. Vervolgonderzoeken toonden aan dat ik raadselachtige vlekjes op mijn longen bleek te hebben. Bij die diagnose stortte mijn wereld in."

De afscheidsvakantie naar Vietnam die Westbroek al had geboekt, wordt nu een nieuwe start. "Het begin van mijn derde jeugd. Zo ervaar ik dat." De zanger, die na zijn vakantie aan een nieuw soloalbum wil werken, is nog niet helemaal de oude. "Hoe dan ook hebben mijn longen een fikse opdonder gekregen. Die asbestlittekentjes gaan nooit meer weg."