LONDEN - Zanger Bono van U2 zet zich niet alleen in voor de mondiale vrede. Ook voor het kortebaanwerk is hij niet te beroerd. Maandag verscheen hij onverwacht voor een Londense rechtbank, waar hij een goed woordje deed voor R.E.M.-gitarist Peter Buck. Die staat terecht omdat hij vorig jaar in een Brits vliegtuig het cabinepersoneel te lijf ging.

Bono en Buck kennen elkaar al jaren en de U2-voorman noemde de gitarist een man die vooral bekend staat om zijn vreedzame bedoelingen.

Buck maakte vorig jaar stampij tijdens een vlucht van Seattle naar Londen. Hij zou zich in beschonken toestand agressief hebben gedragen tegen twee mensen van het cabinepersoneel. Ook zou er serviesgoed in het vliegtuig aan diggelen zijn gegaan.

Buck betreurt wat er is gebeurd, maar ontkent volgens de BBC dat hij dronken was. Volgens de aanklagers had hij zich helemaal vol laten lopen en gedroeg hij zich schandelijk.

Bono verklaarde voor de rechtbank dat hij zijn ogen en oren niet kon geloven toen hij hoorde wat zijn vriend had uitgespookt. Hij prees de ouderlijke kwaliteiten van Buck, die twee kinderen heeft die hij tijdens zijn toernees altijd erg mist. De zaak tegen de R.E.M.-gitarist wordt dinsdag voortgezet.