AMSTERDAM - Regisseur Paul Verhoeven heeft dinsdagavond de Bert Haanstra Oeuvreprijs uitgereikt gekregen van staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs. Verhoeven kreeg de prijs voor zijn gehele en 'zeer indrukwekkende' oeuvre. Volgens het Filmfonds heeft Paul aan de wieg van de Nederlandse cinema gestaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is de vierde keer dat het Filmfonds deze prestigieuze prijs uitreikt. De jury roemde vooral de waardering voor de omstredenheid van zijn films. "Hij provoceert en emotioneert, maar laat je nooit onberoerd".

Paul Verhoeven werd bekend door films als Turks Fruit, Basic Instict, Total Recall, RoboCop en Soldaat van Oranje. Hij is een van de weinige regisseurs die succesvol de stap naar Hollywood heeft weten te maken, om daar grote films te gaan maken. Op dit moment staat Verhoeven op het punt de thriller One Step Behind te gaan draaien. Zijn volgende Nederlandse film wordt Zwartboek.

De Bert Haanstra Oeuvreprijs werd in Paradiso in Amsterdam uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 45.000 euro verbonden.