LANDGRAAF - Het is nooit eerder zo rustig geweest rond Pinkpop, weet een woordvoerder van de politie zaterdag, niet lang na de aftrap van het muziekfestival in Landgraaf. Weinig extra verkeersdrukte, geen lange rijen voor de ingangen, geen incidenten, aldus de zegsman.

Zoals in een bijna leeg café de muziek extra hard gezet wordt om drukte te suggereren, zo luidruchtig klinkt de band die Pinkpop opent. De rauwe death metal van de Limburgse band 37 Stabwoundz doet menig bezoeker achteruit deinzen. Doorladen en schieten, kon het muzikale motto van de groep zijn, die Pinkpop mocht openen na het winnen van de Nu Of Nooit finale op 28 februari.

'Save My Soul'

Op het podium staan vier bandleden die eruit zien alsof ze in Weert net van de tractor waren gesleurd. "Save My Soul", schreeuwt de zanger. Op enkele eerste rijen voor het podium na, lijken de toehoorders niet echt onder de indruk van de Metalcore.

Camping A

Het Pinkpopterrein biedt bepaald geen volle indruk. In tegenstelling tot voorgaande jaren staan er dit jaar zaterdagmorgen geen lange rijen voor Camping A, bij doorgewinterde Pinkpoppers de meest geliefde plek. De tien suppoosten hangen verveeld over de dranghekken, waar ze andere jaren hun handen vol hadden om het oprukkende en duwende publiek in goede banen naar binnen te leiden.

Wie 37 Stabwoundz wil ontvluchten, kan terecht bij ADHD in de FM-tent, maar de mensen die voor echte Rock gekomen waren, houden het ook daar niet lang uit. Ze moeten tot zondag wachten, als ze hun hart kunnen opdoen aan de pretpunk van Less than Jake, en de Noorse olievatenrock van Kaizers Orchestra.

Tiësto

Natuurlijk spelen zondagavond de Pixies, een reünie, de aftrap van een nieuwe Europese tournee. Hoogtepunt wordt volgens veel Pinkpopgangers de show van Tiësto. In zijn negentig minuten durende show zal deze wereldberoemde dj zondagavond uitsluitend eigen werk ten gehore brengen, bijgestaan door de Engelse zangeres Kirsty Hawkshaw.

Zaterdag liepen veel jeugdige muziekliefhebbers echter nog wat onwennig rond over het terrein, of lagen wat in het gras te zonnen, wachtend op het ritme, dat hen eindelijk in vervoering kan brengen.