CANNES - Een zeer kritische documentaire van Michael Moore over de Amerikaanse president Bush en diens oorlog tegen Irak heeft zaterdag de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gewonnen. De jury, onder leiding van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino, kende de Amerikaanse filmmaker en schrijver Michael Moore de prijs toe.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Moore's documentaire 'Fahrenheit 9/11' werd uit negentien films als beste gekozen. Het is voor het eerst dat een documentaire het festival in het Zuid-Franse Cannes wint sinds Le Monde en Silence van Jacques Cousteau en Louis Malle in 1956.

Moore was aangedaan en verrukt over de prijs. Hij zei die op te dragen aan de kinderen van Amerika en van Irak. Hij hoopte dat de Gouden Palm helpt om de film uit te brengen in de Verenigde Staten. Dat wordt om politieke redenen vooralsnog door betrokken geldschieters en distributiemaatschappijen geweigerd.

Irak

Moore zei dat film de waarheid (over Irak) aan het licht brengt voor de Amerikanen. Hij citeerde "een Republikein uit een ander tijdperk, (president) Abraham Lincoln, als men de waarheid aan het volk vertelt zal de republiek veilig zijn".

Moore bedankte de Republikeinse president Bush en zijn vice-president Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld voor de bijdrage die ze als 'acteur' aan de film hebben geleverd. Verder sprak hij de hoop uit dat Bush geen krakeling aan het eten is, als hij te horen krijgt dat Moore de Gouden Palm heeft gewonnen. Moore verwees met die uitspraak naar een incident twee jaar geleden. De president kreeg toen een flauwte tijdens het kijken naar een footballwedstrijd, omdat hij een krakeling niet goed weg kreeg.

Propagandafilm

Sommige critici hebben Fahrenheit 9/11 afgedaan als een propagandafilm gericht tegen Bush. In november zijn er presidentsverkiezingen. De meeste critici evenwel prezen Moore's laatste en zoals gebruikelijk omstreden film.

Moore brengt daarin, ook zoals bij hem gebruikelijk, op satirische wijze naar voren dat Bush de verkiezingen in 2000 niet echt won maar 'heeft gestolen'. Bush zou waarschuwingen over dreigend terrorisme hebben genegeerd. Maar vervolgens zou hij de aanslagen van september 2001 energiek hebben benut om de publieke opinie in de VS achter een oorlog tegen Irak te krijgen.

Noboy Knows

Andere prijzen in Cannes werden voornamelijk door Aziaten in de wacht gesleept. Een 14-jarige Japanse jongen, Yagira Yuuya, kreeg de prijs voor de beste acteur voor zijn rol in de film Nobody Knows. De Grote Prijs van Cannes ging naar de film Old Boy van de Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chanwook. Speciale juryprijzen gingen naar de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul voor de film Tropical Malady en de actrice Irma Hall voor haar rol in Ladykillers. De Franse filmmaker Tony Galif won de regisseursprijs van Cannes voor zijn film Exiles.