ISTANBUL - Oekraïne heeft zaterdagavond met het lied Wild Dance het Eurovisie Songfestival gewonnen. Zangeres Ruslana kreeg punten. De finale van de 49ste editie van het Europese liedjesfestijn had plaats in de Turkse stad Istanbul. Het Nederlandse duo Re-Union eindige met het nummer Without You op de e plaats. Het duo kreeg in totaal elf punten, zes van België, drie van Estland en twee van Malta.

Fabriozio Pennisi en Paul de Corte wisten woensdag door de voorronde te komen, die dit jaar voor het eerst aan de finale vooraf ging. De Nederlanders traden zaterdagavond als zevende op. In totaal deden 24 kandidaten aan het Songfestival mee. Met de winst voor Oekraïne, zal de 50ste editie van het liedjesfestijn volgend jaar in Kiev zijn.

De nieuwe opzet van het Songfestival was noodzakelijk omdat door de uitbreiding van de Europese Unie meer landen meedoen dan voorheen. Die allemaal onderbrengen in één uitzending zou een veel te lang televisieprogramma opleveren.

Teleurgesteld

"Dit is echt een gigantische tegenvaller en zwaar klote.'' Zo reageerde Paul de Corte van het duo Re-union zondagmorgen vroeg op de slechte klassering in het Eurovisie Songfestival in Istanbul. Van de 24 deelnemers eindigde de Nederlandse inzending op de 20e plaats met elf punten.

De Brabantse zangers en hun overige delegatieleden waren er kapot van. De collega van De Corte, Fabrizio Pennisi, stelde het spreken met de pers zelfs uit. "Zijn hart is gebroken'', verklaarde De Corte. "Dit is blijkbaar geen Song-, maar een Showfestival, want zo betitelen wij de inzending van Oekraine. Deze winnaar zong geen liedje, maar bracht alleen maar show.''

De Corte geeft toe dat de winnaars daar goed in zijn geslaagd. Met name Pennisi, van oorsprong Italiaan, heeft er echter zeer veel moeite mee. "Dit is volgens hem de reden waarom de Italianen al jaren niet meer meedoen aan het Songfestival. Zij hebben hun eigen San Remo Festival, waar muziek en echte liedjes wel hoog in het vaandel staan'', legde De Corte uit.

Over de uitvoering zaterdagavond van het liedje 'Without You' was de zanger uit Waalre zeer tevreden. "We hebben heerlijk op het podium gestaan, maar al na een paar puntengevers wist ik het: dit wordt niets. Ik ben er zelf redelijk nuchter onder en dacht 'fuck them all'. Ik vind het een mop en had dit scenario nooit verwacht.''

Opvallend

Traditioneel speelden bevriende landen elkaar de bal toe tijdens het uitdelen van punten en ook politieke motieven speelden een rol. "Al die landen in het oosten van Europa steunen elkaar en wij in het westen doen dat niet. Dat is eigenlijk vreemd'', vertelde De Corte.

Het 50ste Eurovisie Songfestival heeft volgend jaar plaats in Kiev, Oekraine. Zangeres Ruslana, die daarvoor zorgde met het nummer 'Wild Dance', was daarover dolgelukkig. "Ik heb nu zoveel emoties in mijn hart. Als ik terugkom in mijn land zal ik neerknielen en de grond kussen. Vergeet de Tsjernobyl-tragedie. Iedereen is welkom in Oekraine'', verklaarde zij.

L. Andersson, hoofd NOS Actueel, was minder blij met de uitverkiezing van Oekraine. "Ik ben benieuwd hoe ze het in Kiev gaan organiseren. Toen we een tijdje geleden daar een voetbalwedstrijd wilden doorgeven moesten onze technische mensen bijspringen. Televisie is daar nog niet heel erg ontwikkeld. Het is daar echt staats-tv en ze zullen daarom een beroep op anderen moeten doen.''