HILVERSUM - Golden Earring-zanger Barry Hay wijkt uit naar Groot-Brittannië om talent voor zijn nog op te richten meidenrockgroep te zoeken. De popzanger houdt woensdag audities in drie Britse steden. Eerdere audities in Nederland leverden slechts twee geschikte gitaristes op.

Volgens de producer en manager van de toekomstige band, C. van Leeuwen, heerst in Nederland niet de juiste mentaliteit om een serieuze band op te richten. "Hier willen de mensen er niet helemaal voor gaan. Het vak wordt niet serieus genomen. In een bandje speel je voor de gein totdat je een jaar of twintig bent, daarna wordt het tijd voor een serieus beroep. Dat is de algemene opvatting."

Serieuzer

Van Leeuwen zegt de moed niet op te geven om de rest van de band nog in Nederland te vinden. De audities gaan gewoon door. Omdat in Groot-Brittannië de muziekwereld volgens Hay en Van Leeuwen serieuzer wordt genomen, zijn ze daar gaan zoeken. In Londen, Newcastle en Glasgow doen woensdag zeventig kandidates auditie. Zij reageerden op de advertenties in Britse rockbladen en op radiostations.

Hay en Van Leeuwen zijn op zoek naar een bassiste, een drummer en een zangeres. Van Leeuwen is wel bijzonder tevreden met zijn twee Nederlandse gitaristes. "De leadgitariste is op het podium net zo wild als destijds Pete Townsend van The Who. Dat is wat we zoeken, 'Chicks with an attitude'. Meiden met ballen, als je dat tenminste zo mag zeggen."

Als de vijfkoppige band compleet is, gaan de leden eerst drie maanden repeteren. Vervolgens staan er vijftig optredens door heel Europa op het programma. Pas daarna begint gaat de band officieel. De naam is er al, maar deze verklappen doet Van Leeuwen niet.