CANNES - Het Filmfestival in Cannes opende woensdagavond met de controversiële nieuwe film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar 'Bad Education'. Het is voor de 57e keer dat in het zuiden van Frankrijk het belangrijkste filmfestival van het jaar wordt gehouden. Gedurende twaalf dagen komen veel Hollywood-sterren in de Franse badplaats langs om hun nieuwste films te promoten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Door een vakjury, bestaande uit onder andere Kathleen Turner, Tilda Swinton, Emmanuelle Béart en voorzitter Quentin Tarantino, wordt aan het einde van het filmfestijn een aantal films bekroond met een Palm. Dit jaar komen daar onder andere de nieuwe film van de broertjes Coen 'The Ladykillers', met Tom Hanks, 'The Life and Death of Peter Sellers', met Geoffrey Rush als de bekende Britse komiek voor in aanmerking.

Ook de controversiële nieuwe film van Michael Moore, de maker van 'Bowling for Columbine', 'Fahrenheit 911', over de link die gelegd kan worden tussen president Bush en Osama bin Laden en zelfs de computer-animatiefilm 'Shrek 2', maken kans om met een Palm het festival te verlaten. Dit jaar zijn er, ondanks dat 'wij' twee jaar achter elkaar genomineerd waren voor een Oscar, geen Nederlandse films geselecteerd. De grote spektakelfilm 'Troy', met Brad Pitt en Orlando Bloom draait ook in Cannes, maar dan buiten de competitie.