AMSTERDAM - De musicals 'Mamma Mia!' en 'The Lion King' kunnen zich de grote winnaars noemen van de vijfde editie van de John Kraaijkamp Musical Awards. Tijdens de uitreiking van de Nederlandse musicalprijzen in het nieuwe Rotterdamse Luxor Theater vielen zij maandagavond beide drie keer in de prijzen. De musicals 'Pluk van de Petteflet', 'In de Schaduw van Brel' en 'Merrily we Roll Along' kregen ieder twee awards overhandigd.

'Mamma Mia!' kreeg tijdens het gala, dat live werd uitgezonden op RTL4, de belangrijkste onderscheiding; de ANWB Publieksprijs voor Beste Grote Musical. Simone Kleinsma ontving voor haar rol in 'Mamma Mia!' de prijs voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Céline Purcell werd voor haar rol in dezelfde musical beloond met de prijs voor Beste Aanstormend Talent.

De makers van 'The Lion King' zagen hun productie beloond worden met de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol, een onderscheiding voor Beste Mannelijke Bijrol en de prijs voor Beste Creatieve Prestatie. Een speciale oeuvreprijs was er voor Sir Andrew Lloyd Webber, die onder meer de musicals 'Cats', 'Evita' en 'The Phantom of the Opera' heeft geschreven. Een groep artiesten, onder wie Hind, Karin Bloemen en Simone Kleinsma, zong speciaal voor hem een aantal liedjes uit zijn shows.

In de musicalwereld is onderscheid gemaakt tussen zogeheten grote musicals en kleine musicals. 'Mamma Mia!' en 'The Lion King' vallen in de eerste categorie. 'Pluk van de Petteflet' werd met een publieksprijs beloond in de categorie kleine musicals. De musical 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' van Albert Verlinde viel buiten de prijzen.

De vakjury bestond dit jaar uit Jacques d'Ancona, Marjan Berk, Seth Gaaikema, Haye van der Heyden, Mary Michon, Tom Odems, Barrie Stevens. Voorzitter van de jury was Rob Wiegman. De presentatie was in handen van Tooske Breugem. Zij opende de avond, hangend in een trapeze, terwijl zij een nummer van uit de film 'Moulin Rouge' ten gehore bracht. Het was voor het eerst sinds het bestaan van de awards dat de presentatie niet meer werd gedaan door Hans van Willigenburg.

Tijdens de show werd ook aandacht besteed aan musicals die het nieuwe seizoen gaan spelen. Dit zijn onder meer: 'De Jantjes' met Birgit Schuurman, 'Hello, hello Dolly' (waarin Jamai zijn musicaldebuut maakt) en een musical met de muziek van de Dolly Dots. Daarin is onder andere Froukje de Both te zien en horen.