HILVERSUM - BMG heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat weekblad Nieuwe Revu een cd met oude nummers van Idols-winnaar Boris verder verspreidt en exploiteert. Dat liet de platenmaatschappij donderdag weten. Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

BMG daagt Sanoma (de uitgever van Nieuwe Revu), Gino Taihuttu, diens zoon Jim en hun zakenbehartiger Rob Freij voor de rechter. Gitarist en bandleider Taihuttu zorgde ervoor dat de nummers die Boris ooit met zijn band Sofuja opnam bij het weekblad terechtkwamen. Nieuwe Revu verscheen daarop deze week een dag eerder dan normaal met de bijgevoegde cd.

Illegaal

Volgens C. van Wermeskerken, jurist bij BMG, is de cd illegaal omdat auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra geen toestemming heeft gegeven voor de reproductie en Boris als uitvoerend artiest ook niet akkoord is gegaan met de openbaarmaking. BMG eist verder een schadevergoeding, met een voorschot van 100.000 euro per gedaagde. Volgens de jurist kan de Revu-cd leidden tot mindere verkoopresultaten van het nieuwe album van Boris.

Sommaties van BMG te stoppen met de verspreiding van het album, leverden volgens Wermeskerken tot donderdagmiddag geen enkele reactie op van Nieuwe Revu. De jurist zei aan het eind van de middag een fax binnen te hebben gekregen waarin stond dat het blad bereid is te praten. Daarmee is het kort geding volgens hem nog niet van de baan.

Sticker

Mark Koster, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, zei in een reactie dat het blad niet met een tweede druk komt. "Buma/Stemra weigert toestemming te verlenen en we doen het niet illegaal." Volgens hem was de eerste druk legaal. "Er staat een sticker op van Buma/Stemra. Bovendien hebben we nu wel ons punt gemaakt."

Volgens Koster heeft Taihuttu de rechten van de muziek van Sofuja in handen. De extra opbrengst van de losse verkoop van het blad gaat dan ook naar hem. De eerste druk van 80.000 exemplaren was in twee dagen uitverkocht.

Arrogantie

Een schadevergoeding vindt Koster onnodig. Volgens hem getuigt de eis van BMG van een "stuitende arrogantie". "Ze willen het liefst dat Gino van de aardbodem verdwijnt. Zij hebben lopen blunderen, dan hadden ze Boris maar eerder moeten ontdekken." De actie was volgens hem gericht tegen de muziekindustrie en niet tegen de Idols-winnaar. "Het was geen persoonlijke aanval op Boris. Ik heb hem juist hoog zitten."

Boris zei maandag in een reactie al dat Taihuttu "geen enkel recht heeft" de muziek zonder zijn toestemming uit te brengen. De -jarige Venlonaar verklaarde zich niet te schamen voor de liedjes, maar vindt het "ongepast en onjuist" dat de bandleider ermee naar buiten treedt.