AMSTERDAM - De opnames van de film Ocean's Twelve, de opvolger van Ocean's Eleven, zijn woensdag begonnen in Amsterdam. Even veranderde de hoek Reestraat-Keizersgracht in een echte Hollywoodset. Enkele tientallen fans en journalisten zochten het beste plekje langs de dranghekken om een glimp van de acteurs op te vangen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"Ik zie alleen die joodse acteur, hoe heet hij ook alweer, die de vader van Ross in Friends speelt." De jongen met camera bedoelt acteur Elliot Gould, maar daar komen de aanwezigen niet voor. "Hij is niet belangrijk. Wij willen Brad Pitt zien," zegt Petra, die met haar eenjarige zoontje Markus naar de set is gekomen. "Ik hoorde van mijn man dat ze vandaag gingen filmen. Ik woon hier vlakbij en het leek me wel leuk. Wie weet vang ik nog een glimp van Brad Pitt en George Clooney op."

Daar komen de meeste aanwezigen voor. In Ocean's Twelve moet een groep criminelen, net als in het eerste deel, een grote kraak zetten. De dieven slaan toe in Rome, Parijs en Amsterdam. Volgens omwonenden en winkeliers die door de productiemaatschappij zijn geïnformeerd, gaan zij in Amsterdam een historisch document van de VOC buitmaken.

Opnames

Daar hebben de acteurs de hele maand mei voor. Op verscheidene plaatsen in de stad worden opnames gemaakt. Hotel Pulitzer aan de Keizersgracht was woensdag de eerste locatie. Later zal er ook aan onder meer de Heiligeweg en in Coffeeshop De Dampkring worden gefilmd.

"Daar heb je Matt Damon. Hij staat met die vrouw te praten."Drie meiden roepen in koor de naam van de acteur, maar hij kijkt niet op of om. Andere aanwezigen hebben de acteur allang gezien en zijn hun interesse in Damon verloren. Het gaat om die andere twee.

Clooney

"Hoe groot is die meneer Clooney, misschien kan ik hem dan herkennen." Een oudere dame tuurt door de straat op zoek naar de acteur. Iedereen met zonnebril is een potentiële Pitt of Clooney. Het publiek kan maar moeilijk zien wie de filmster is en wie slechts een jongen van de catering of beveiliging. De medewerkers met pasje lopen er ook als filmsterren bij.

Wie geen pasje heeft komt niet langs de hekken, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. "Ik ben van de kostuums. Ik moet de set op maar ben mijn pasje vergeten." De hip geklede dame kijkt het hoofd van de beveiliging geïrriteerd aan. "Hoe heet het hoofd van de kostuums?" De dame noemt de naam van een vrouw waar ze de naam van een man had moeten noemen en komt de set niet op.

Brad Pitt

En dan wordt het lange wachten beloond. Brad Pitt en George Clooney zijn heel even in de verte te zien. Een opgewonden gegiegel maakt zich los van de springende meisjes. "Is zijn haar er nou af? Ik zag het niet goed." De digitale beelden die het korte moment voor altijd hebben bevroren, worden minitieus onderzocht. De conclusie luidt: het was Brad Pitt en hij heeft kort haar.