DEN HAAG - Samantha 'Barbie' de Jong en haar man Michael van der Plas moeten van de rechtbank in Den Haag werkstraffen van 120 en 200 uur uitvoeren voor een vechtpartij in Den Haag en een incident in Oostenrijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen De Jong 200 uur taakstraf geëist en had voor Van der Plas vrijspraak gevraagd.

Barbie en Van der Plas, van onder meer Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol, hebben tijdens de vechtpartij in Scheveningen in november 2011 een meisje en een jongen mishandeld. Zij zouden De Jong hebben beledigd.

Volgens de rechtbank heeft De Jong ''uiterst disproportioneel'' gereageerd op de ''verbale provocaties''. In Oostenrijk heeft ze een glas in het gezicht van een man gegooid, die daardoor een tand brak. De twee waren niet bij de uitspraak aanwezig.

Lager

De straf komt voor De Jong lager uit dan de eis, omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat ze de jonge vrouw in Scheveningen tegen het hoofd heeft geschopt. Waar het OM bij Van der Plas nog een sussende rol zag, ziet de rechtbank juist dat hij zich actief met de vechtpartij bemoeit. Het televisiestel is veroordeeld voor openlijk geweld.

De manager van Barbie en Van der Plas, Jake Hampel, noemde de uitspraak ''pittig'' en denkt dat er een hoger beroep komt, maar daarvoor moet hun advocaat eerst het vonnis goed bekijken. Hampel vindt dat het lijkt alsof de rechtbank een voorbeeld wil stellen.

Vooral het verschil tussen de voor Van der Plas geëiste vrijspraak en zijn straf van 200 uur werken kwam hard aan.