AMSTERDAM - Weekblad Nieuwe Revu brengt dinsdag als eerste een cd van Idols-winnaar Boris in de winkels. Op het album staan tien nummers die Boris met de band Sofuja opnam voor het begin van de talentenjacht.

Nieuwe Revu verschijnt een dag eerder dan normaal om de Holland Media Groep (HMG) en platenmaatschappij BMG af te troeven. De eerste single die Boris zelf bij BMG uitbrengt, verschijnt pas later deze maand.

Hoofdredacteur Mark Koster van Nieuwe Revu verklaarde dinsdag dat de rechten van de muziek van Sofuja in handen zijn van gitarist/bandleider Gino Taihuttu. Een groot deel van de extra opbrengsten van de losse verkoop van het blad gaan naar Taihuttu, aldus Koster.

Commentaar

Dinsdag bleek ook dat één Sofuja-nummer twee jaar geleden werd opgenomen op een cd van promotie-organisatie Conamus om mee te nemen naar muziekbeurzen in het buitenland. Conamus-directeur Jerney Kaagman, ook Idols-jurylid, had Boris voorafgaand aan de tv-talentenjacht al goed kunnen kennen. Dat had haar commentaar in de tv-show kunnen beïnvloeden, maar volgens haar was dat niet het geval. "Die cd is van twee jaar geleden en ik weet echt niet meer welke artiesten allemaal op die schijfjes zijn beland."

Kaagman zegt bovendien niet te hebben geweten dat Sofuja een band was waarin de Venlose Boris Titulaer zong. "Maar al was dat wel zo, dan is dat geen probleem. Heel veel Idols-kandidaten hebben voorafgaand aan het programma aan de weg getimmerd als artiest. Boris heeft bijvoorbeeld, net als Hind vorig jaar, meegedaan aan de voorrondes van het Nationaal Songfestival. Die jongen heeft jarenlang geprobeerd door te breken en nu is gebleken dat hij talent heeft."

Schaduwzijde

Het kersverse idool proeft nu vlak na zijn overwinning van de schaduwzijde van de roem. "In deze business willen mensen meeliften op het succes van een ander", zegt Kaagman. "Je moet niemand vertrouwen tot is gebleken dat ze je vertrouwen waard zijn. De vader van Boris is ook muzikant, dus hij is op dit aspect voorbereid. Hij staat niet als een dombo in het leven."

In tegenstelling tot eerdere berichten gaan de tien Idols-finalisten toch optreden in Ahoy' Rotterdam, meldde organisator One and Only Productions dinsdag. De avondvullende show heeft plaats op 10 juni, de voorverkoop begint zaterdag.

Respectloos