HILVERSUM - De commissie die de genomineerden voor het televisieprogramma De Grootste Nederlander selecteerde, heeft prins Bernhard toch toegevoegd aan de tweehonderd kandidaten op de 'longlist'.

De jury passeerde de prins vorige week nog, omdat hij "niet onomstreden" is, onder meer wegens zijn rol in de Lockheed-affaire en zijn reputatie als fervent jager.

De commissie zwicht voor vele hartstochtelijke oproepen van het publiek, aldus een verklaring van de KRO maandag. "De prins bleek zeer populair bij het Nederlandse volk. In de argumenten kwam naar voren dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bindende factor was voor het Nederlandse volk."

Belle van Zuylen

De jury heeft ook schrijfster en verlicht denker Belle van Zuylen (1740-1805) toegevoegd aan de stemlijst die nu 202 genomineerden telt. De commissieleden verklaren dat ze haar simpelweg over het hoofd hadden gezien.

Goede argumenten

Ruim 2500 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om op de internetpagina van het televisieprogramma alsnog personen aan te dragen die de commissie was vergeten. Prins Maurits, Hans Wiegel, Frans Bauer en Rob de Nijs bleken ook op veel sympathie van het Nederlandse volk te kunnen rekenen. Toch meent de jury dat goede argumenten ontbreken om deze namen toe te voegen aan de lijst met genomineerden.

Stemmen

Vanaf maandagavond kan het Nederlandse publiek op de internetpagina, via sms of telefoon op de twee nieuwe kandidaten stemmen. In de eerste week zijn volgens de omroep al ruim 90.000 stemmen uitgebracht. De eerste stemperiode loopt tot en met 17 mei en is ervoor om een selectie te maken van honderd kandidaten voor de prestigieuze titel. De tien hoogst genoteerden strijden in de laatste stemronde op 15 november om de eindoverwinning.