AMSTERDAM - Bram Moszkowicz heeft met lede ogen moeten aanzien hoe er de spot werd gedreven met zijn ex-vriendin Eva Jinek door Paul de Leeuw.

Dit zegt hij donderdag in een interview met Het Parool.

"In een programma van De Leeuw ben niet alleen ik, maar is ook Eva tot onderwerp van hoon en spot gemaakt op een manier die me heeft doen stuiteren op de bank. Ik zal me netjes uitdrukken, maar dat was zó onjuist en zó pervers."

Het stel maakte eind vorig jaar bekend een punt te zetten achter hun relatie. Er werd gesuggereerd dat de problemen van Moszkowicz een van de redenen zou zijn.

Gesteund

De 52-jarige advocaat heeft van de Raad van Discipline te horen gekregen dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

"Eva heeft me juist door dik en dun gesteund in die periode", reageert Moszkowicz. "Ze was helemaal niet weggelopen vanwege de problemen waarin ik zit."

De strafpleiter heeft het naar eigen zeggen al moeilijk, waardoor dit soort 'nevenactiviteiten' er hard inhakken. "Het is, al zeg ik het zelf, doordat ik uit een bepaald geslacht kom dat ik nog sta en vecht. Menigeen zou zijn bed niet meer zijn uitgekomen."

Beterschap

Moszkowicz erkent dat hij zich als advocaat niet aan de regels heeft gehouden en dat hij daarvoor een sanctie verdient. Hij belooft op verschillende punten beterschap.

Moszkowicz probeert met een hoger beroep dat dient op 21 februari bij het Hof van Discipline, te voorkomen dat hij nooit meer mag optreden als advocaat. In aanloop naar de voor hem allesbepalende zitting gaat hij in de krant diep door het stof en kondigt hij op diverse kritiekpunten verbetering aan.

Hij belooft onder meer voortaan openheid van zaken te geven als cliënten contant willen betalen en zegt momenteel met grote voortvarendheid cursussen te volgen om zijn achterstand in bijscholing weg te werken. Moszkowicz streeft er bovendien naar zijn jaarrekening tijdig te deponeren.

Contant

''Ik zal beloven dat ik in de toekomst wel met de deken zal overleggen als cliënten contant willen betalen'', zegt Moszkowicz onder meer.

De Raad van Discipline oordeelde in oktober dat het onvergeeflijk is dat de raadsman stelselmatig grote sommen contanten had aangenomen zonder dat te melden zoals is voorgeschreven bij bedragen boven de 15.000 euro.

De raad rekent het Moszkowicz bovendien zwaar aan dat hij zich niet liet bijscholen. ''Op dat punt heeft de raad volledig gelijk'', erkent Moszkowicz.

''Inmiddels ben ik met grote voortvarendheid cursussen aan het volgen. Als het goed is heb ik een groot deel van mijn achterstand voor de zitting van 21 februari ingelopen.