AMSTERDAM - Mohammed K., de ex van Constanza Breukhoven, is in hoger beroep vrijgesproken van diefstal. Wel is hij veroordeeld voor het gedeeltelijk witwassen van de buit.

Dit maakt het Gerechtshof van Den Haag woensdag bekend.

K. stond terecht vanwege de kluisroof die eind 2010 plaatsvond in de Wassenaarse villa van Hans Breukhoven. Daar is Constanza vorig jaar in hoger beroep voor veroordeeld.

Ook K. is daarvoor door de rechtbank veroordeeld. In hoger beroep is hij nu dus vrijgesproken. Het Gerechtshof acht wel bewezen dat hij betrokken was bij de diefstal en een deel van de buit heeft witgewassen.

Daarvoor heeft K. een gevangenisstraf van 274 dagen gekregen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur verrichten. K. heeft in voorarrest 174 dagen in de cel gezeten en heeft daarom zijn gevangenisstraf al uitgezeten.

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden cel geëist tegen K.

Hoge Raad

Breukhoven zelf kreeg in hoger beroep een gevangenisstraf van 38 dagen en een taakstraf van 240 uur opgelegd. Ze maakte in september 2012 bekend ook deze veroordeling aan te vechten en stapte daarom naar de Hoge Raad.