AMSTERDAM - Frans maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van zijn vader Chris.

"We zijn nu dus extra zuinig op hem. Want ik kan echt nog niet zonder hem", zegt de 39-jarige volkszanger tegen De Telegraaf.

Bij de vader van Frans werd eerder longkanker geconstateerd. "Nu heeft hij COPD", vertelt Bauer. "Dat betekent dat hij kortademig is en langzamer herstelt van ziektes. Mijn vader betekent alles voor mij. Hij is er op de momenten dat ik hem nodig heb, maar ook op de momenten dat ik ontzettend gelukkig ben. Hij is een vader, maar ook zeker een van mijn beste vrienden."

Liedje

Frans, die nu zo'n drie jaar zijn eigen liedjes schrijft, heeft een nummer voor zijn vader gemaakt. "Ik ben er alleen nog niet klaar voor om dat naar buiten te brengen. Mijn vader heeft het wel al gehoord, hij vond het een fantastisch mooi liedje. Het gaat over wat hij voor mij betekent."

Het zelf schrijven werkt bevrijdend voor Bauer. "Ik voel me veel vrijer in mijn hoofd. Ik ben niet meer afhankelijk van mijn tekstdichters. De zoektocht naar de magie van een nummer - de tekst moet me wel raken - werd steeds moeilijker. Toen ben ik zelf gaan schrijven. Het is overigens niet zo dat ik dat veel eerder had moeten doen. De tijd was nu rijp, ik ben wat ouder en heb dingen meegemaakt. Dat heb je wel nodig als je jezelf schrijver van het levenslied wil noemen."