AMSTERDAM - Hij is de rijzende ster van de Nederlandse biologie, in het laboratorium en op televisie. Freek Vonk werd gebeten door gifslangen en aangevallen door nijlpaarden, maar hij is niet bang voor de dood. 

"Dan blaas ik mijn laatste adem uit in de wetenschap dat ik een fantastisch leven heb gehad", zegt hij zaterdag in Volkskrant Magazine.

De 29-jarige Vonk werkt als onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en maakte faam door voor zijn 27ste al drie keer te publiceren in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Maar veel bekender is hij als presentator van de VPRO-kinderserie Freek in 't Wild en zijn talloze optredens bij De Wereld Draait Door en op 3FM in de radioshow van Giel Beelen.

Dodelijke dieren

Net als crocodile hunter Steve Irwin, zijn grote voorbeeld, waagt Vonk zich dicht in de buurt van de meest dodelijk dieren ter wereld. Hij werd twee keer gebeten door een gifslang.

"Spannend, je weet nooit hoeveel gif er geïnjecteerd is en hoe je lichaam erop reageert." Vonk bleef stomverbaasd kijken naar de rode puntjes op zijn huid. "Ineens besefte ik: shit, dit is menens." Hij hield er niets aan over.

Samen douchen

Vonk wordt ook thuis in zijn Haagse appartement omgeven door reptielen, waaronder de twee meter grote varaan Johan. De liefde voor het beest gaat ver. Samen op de bank, samen onder de douche.

"Dan is er even zo'n magisch moment van contact. Dan sluit hij zijn ogen en geniet. Tenminste, ik maak mijzelf wijs dat hij geniet."

Koningscobra

In zijn woonkamer ligt ook een levensgevaarlijke koningscobra van bijna vier meter. Vonk is vaak door het oog van de naald gekropen.

"Als ik morgen thuis gebeten wordt door mijn Taipan, een van de gevaarlijkste slangen ter wereld, dan is het gewoon einde verhaal", zegt hij. "Misschien komt het omdat ik bioloog ben, maar ik kijk nuchter naar leven en dood."