LONDEN - Hardnekkige geruchten over een op handen zijnde reünie van Abba zijn dinsdag in duidelijke bewoordingen tegengesproken door medeoprichter Bjorn Ulvaeus. De Zweedse supergroep komt niet meer bij elkaar, zelfs niet als daar 2 miljard dollar voor wordt geboden.

De inmiddels 58-jarige Bjorn Ulvaeus ontzenuwt de verhalen over een hereniging met Benny, Frida en Agnetha op de dag dat het precies dertig jaar geleden is dat zij met Waterloo het Eurovisie Songfestival wonnen. In de jaren daarna groeide de formatie uit Stockholm uit tot de best verkopende popgroep sinds de Beatles. Abba viel in 1981 uiteen.

Musical

Commercieel gezien is de muziek van het Zweedse viertal succesvoller dan ooit. De op Abba-hits gebaseerde musical Mamma Mia ging precies vijf jaar geleden in Londen in première en is hard op weg de meest succesvolle theaterproductie in de geschiedenis te worden. De voorstelling heeft wereldwijd meer dan tien miljoen bezoekers getrokken en 750 miljoen dollar opgebracht. In Nederland is Mamma Mia sinds september 2003 in het Utrechtse Beatrixtheater te zien.

Vier jaar geleden sloeg Abba een concreet aanbod van 1 miljard dollar af voor een reeks reünieconcerten. Zelfs als dat bedrag wordt verdubbeld zit een muzikale hereniging er volgens Ulvaeus niet meer in. "We hebben al die jaren nooit meer samen opgetreden. Het zou voor de mensen op een teleurstelling uitdraaien."