DEN HAAG - Bekend Nederland reageert massaal op het nieuws dat koningin Beatrix afstand doet van de troon. De sterren spreken vol bewondering over haar.

Acteur Jeroen Krabbé ontmoette de koningin vele malen en was diep geraakt door de toespraak. Hij roemt de manier waarop ze Nederland vertegenwoordigde.

"Ze is een erg bijzondere en zakelijke vrouw die haar regeerperiode op zo'n ongelofelijke manier en op zo'n warme en moederlijke wijze heeft volbracht."

Marco Borsato eert de koningin met een tweet. "Lieve koningin afscheid nemen bestaat niet dank voor de mooie jaren!", schrijft de zanger. "Daar gaat mijn bijbaantje", grapt cabaretière Sanne Wallis de Vries, die de koningin vaak heeft gepersifleerd, bijvoorbeeld voor het VARA-programma Kopspijkers.

Sterk en mooi

Lieke van Lexmond hield het niet droog tijdens de speech.

"Grote ontroering om onze koningin zo mooi te zien spreken. Een sterke, intelligente en bijzondere vrouw #authentiek", twittert de presentatrice. "Zelfs bij de 2de keer zien vd toespraak van #koninginbeatrix zit ik weer met tranen in m'n ogen. Raakt me echt. Zo sterk en mooi #trots."

Actrice Georgina Verbaan is ook erg geëmotioneerd door de aankondiging. "Zit ik me toch een partij te janken hier. Ik dank u wel, mooie Koningin."