AMSTERDAM - Ruth Jacott ziet zichzelf niet als coach in The Voice of Holland. "Ik zou in de knoop raken met mijn directe, no-nonsense-aard en opvoeding."

Dar vertelt Jacott aan De Telegraaf. De 52-jarige zangeres is naar eigen zeggen te hard geworden voor de talentenjacht.

"Ik ben niet meer in staat om verzachtende, diplomatieke dingen te zeggen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is mij altijd voorgehouden. En de waarheid is hard."

Door haar jaren in de showbusiness is Jacott sterker geworden. "Ik ben eigenlijk een schuchter meisje, maar dat kun je je in dit vak dus niet permitteren. The show must go on. Ik ben bijna met de zweep opgevoed."

Relatiebreuk

Die lessen hebben Jacott door de moeilijke tijd na haar relatiebreuk geholpen. Jacott en Humphrey Campbell maakten in 2011 na 22 jaar een einde aan hun relatie. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel", blikt de zangeres, die destijds liet weten als vrienden uit elkaar te gaan, terug. "Ik dacht dat ik oud zo worden met hem."

De reden van de breuk laat Jacott nog steeds in het midden, wel vertelt ze geen contact meer te hebben met haar ex. "Wij zijn geen vrienden meer. We hebben zelfs geen enkel contact."

Jacott voelde zich in die tijd leeg. "Ik durf zelfs te zeggen dat onze breuk de moeilijkste periode in mijn leven was. Ik heb veel verdriet gehad, maar ben ook weer opgekrabbeld. Dat heb ik door schade en schande geleerd in de showbizz."