AMSTERDAM - Kim Feenstra heeft de dood van haar ex-vriend Joshua onlangs pas helemaal verwerkt. 

Het model, wier ex in 2008 werd vermoord, zat voor het EO-programma Op Zoek Naar God een week in een klooster.

"Ik ben al 2,5 jaar getrouwd met Michael Mendoza en heb een druk, maar gelukkig leven", vertelt Feenstra in het AD. "Waarschijnlijk heb ik daardoor onbewust een stukje rouw niet helemaal verwerkt. Dat is me wel gelukt tijdens die bijzondere momenten van rust in het klooster."

Ook meent het model dat haar relatie met Mendoza beter is geworden. "Wij, een model en een dj, zien elkaar door wereldwijde werkverplichtingen soms langere tijd niet. Ik heb geleerd om mijn levenspartner echt te missen", legt ze uit. "Echt, onze relatie is door dit programma gegroeid, omdat ik zelf ben gegroeid."

Nerveus

Naast het model deden Lieke van Lexmond, Christina Curry, Sanne Vogel en Elle Bandita mee aan het programma. De deelnemers mochten tijdens hun verblijf in de Brabantse Sint Paulusabdij niet met elkaar praten.

"Ik was bloednerveus om het klooster in te gaan", onthult Van Lexmond. Niet alleen omdat de tv-presentatrice zichzelf behoorlijk bloot moest geven, maar ook omdat ze haar onmisbare mobiele telefoon moest inleveren.

"Maar het leven zonder gsm wendde verbazingwekkend snel." Verder lijkt het de actrice erg te zijn meegevallen. "Ik kwam door die stilte vooral dichter bij mijn innerlijke kern, en ben daardoor een rustiger, volwaardiger en uitgebalanceerder mens geworden."

Bijbel

Ook Christina Curry was verbaasd over wat de stilte en meditatie teweegbracht. Ze heeft nu zelfs altijd een bijbel op zak. "Om inspirerende teksten terug te lezen die mij verder helpen."

Elle Bandita was in eerste instantie heel sceptisch. "Ik ben door dat weekje zeker geen zweefteef geworden. Wel is er een mooi vuurtje in me aangewakkerd."

Atheïstisch

Maar niet op iedereen had het een positief effect. "Ik ben heel atheïstisch opgevoed", aldus Sanne Vogel. "Ik zocht God er op een bijna wetenschappelijke manier", zegt de actrice.

"En ik ben heel boos geworden toen ik tot de conclusie kwam dat God niet op een rationale manier te vinden is."