AMSTERDAM - Na Gérard Depardieu wil er nog een Franse beroemdheid het Russische staatsburgerschap aannemen. Het gaat om de actrice Brigitte Bardot.

Ze dreigt met het aanvragen van het staatsburgerschap als een Franse dierentuin in Lyon de euthanasie van twee babyolifantjes die tubercolose hebben doorzet.

"Als de mensen die het voor het zeggen hebben te laf zijn om het doden van de twee olifantjes Baby en Népal tegen te gaan, besluit ik om aan Rusland te vragen om staatsburger te worden om zo Frankrijk te ontvluchten, dat inmiddels een begraafplaats voor dieren is geworden", aldus Bardot vrijdag in een statement van haar dierenactivistengroep.

De 78-jarige actrice komt met dit dreigement een dag nadat Depardieu van president Vladimir Poetin het staatsburgerschap verleend heeft gekregen.

Depardieu wilde zijn Franse paspoort inleveren uit verontwaardiging over het besluit van de socialistische regering in Parijs om de belasting voor inkomens vanaf 1 miljoen euro tot 75 procent te verhogen.

Poetin is naar eigen zeggen bevriend met Depardieu en bood het hem daarom aan. Of de president ook zo'n hechte band heeft met Bardot, is niet bekend.