MOSKOU - President Vladimir Poetin heeft de acteur Gérard Depardieu het Russische staatsburgerschap verleend.

Het Kremlin maakte donderdag bekend dat de president het decreet daarover heeft ondertekend.

Poetin had in december al gezegd dat de van oorsprong Franse acteur met wie hij naar eigen zeggen bevriend is, zo een Russisch paspoort kon krijgen.

De acteur die bekend is geworden door rollen als Cyrano de Bergerac en Obelix, had enkele dagen daarvoor gezegd dat hij zijn Franse paspoort zou inleveren uit verontwaardiging over het besluit van de socialistische regering in Parijs om de belasting voor inkomens vanaf 1 miljoen euro tot 75 procent te verhogen. De acteur heeft een huis gekocht in België.

Het Constitutioneel Hof annuleerde het afgelopen weekeinde de superbelasting, maar Depardieu zei in een reactie dat er voor hem niets was veranderd.

Burgemeester

Depardieu lijkt eerder van plan zich in Néchin te vestigen, in het zuiden van België. Hij kocht daar al een huis. Burgemeester Daniel Senesael heet Depardieu welkom in Estaimpuis, waar Néchin onder valt.

De burgervader kroop daarvoor in de huid van Asterix. Ook andere mensen van de gemeente treden in het filmpje op als Galliërs. De burgervader plaatste het filmpje op Facebook, meldden Belgische media.

Bekijken

Volgens voorzitter Georges Dallemagne van de naturalisatiecommissie van de Belgische Tweede Kamer zal een mogelijke aanvraag van het Belgische staatsburgerschap door de acteur anders worden bekeken, nu hij ook Rus is geworden.

De commissie zal nagaan of Depardieu de juiste motivatie voor een aanvraag heeft. ''Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt'', zegt Dallemagne.