AMSTERDAM - Shane Lynch geeft toe dat hij op zijn vijftiende nog niet kon lezen en schrijven. 

De 36-jarige Boyzone-zanger doet een boekje open over zijn ongeletterdheid in de documentaire My Secret Past, die maandag door de Britse zender Channel 5 wordt uitgezonden.

"Ik ben op mijn vijftiende van school getrapt omdat ik te lui zou zijn", zegt Lynch volgens de Britse boulevardkrant The Sun in de documentaire. "Ik kon niet lezen of schrijven en schaamde me te veel om om hulp te vragen."

Dyslectisch

Een paar jaar geleden kreeg de zanger te horen dat hij mogelijk dyslectisch is. Hij werd getest tijdens opnames voor de documentaire, waaruit bleek dat hij inderdaad dyslectisch is. "Die diagnose maakt mijn verleden iets makkelijker te accepteren. Ik was niet lui, ik had echt een probleem."

Inmiddels kan de Ierse zanger, na hulp van gespecialiseerde onderwijzers, zijn dochters van 4 jaar en vier maanden voorlezen.

Post

Lynch bekent dat hij in het verleden post van fans weggooide zonder ernaar te hebben gekeken.

Lynch vindt een van zijn pijnlijkste herinneringen dat hij in 2007 iets voor een goed doel op televisie moest voorlezen. "Ik had vijf uur geoefend, maar toen ik mijn zinnen oplas op tv, begon ik te stotteren."