AMSTERDAM - Jörgen Raymann zet zich in het nieuwe jaar in voor meer medeleven in Nederland.

"Ik wil dit jaar mensen erop wijzen hoe belangrijk het is dat we empathie voor elkaar hebben", vertelde de komiek en presentator dinsdag in Koffietijd.

"De laatste tijd is empathie een beetje verdwenen uit Nederland", vindt Raymann. "We hebben geen geduld meer voor elkaar en luisteren niet meer. Terwijl als je je even probeert in te leven in de ander, kan het heel goed gaan."

De 46-jarige Jörgen roept Nederlanders op meer oog voor de ander te hebben. "Veroordeel een ander niet om zijn denkwijze, maar probeer je er eerst in te verdiepen. Dan kun je van daaruit kijken hoe je samen een verandering teweeg kan brengen."

Afwachtend

Raymann hekelt de afwachtende houding van veel Nederlanders. "We zitten allemaal te wachten tot de regering er wat aan doet, maar wij als gemeenschap moeten er wat aan doen."

Volgens de komiek en presentator kan veel zinloos geweld voorkomen worden als de gemeenschap een vuist vormt.

"De dieptepunten van vorig jaar, zoals het overlijden van de grensrechter, hebben we allemaal zelf in de hand. Als wij er gewoon voor zorgen dat we elkaar een beetje beter gaan benaderen, geloof ik dat we de economische crisis over kunnen laten aan de regering."