AMSTERDAM - Actrice Carice van Houten vertolkt de hoofdrol in Zwartboek, de nieuwe film van regisseur Paul Verhoeven. Dat heeft producent Jos van der Linden dinsdag gezegd. De 27-jarige Van Houten speelt in de film een jodin die in de Tweede Wereldoorlog als dubbelspion voor het verzet bij de Duitsers infiltreert en wordt verraden.

Op dit moment is de producent bezig de financiering voor de film rond te krijgen. De kosten bedragen 9 miljoen euro. De opnames zouden dit jaar moeten plaatsvinden. De film zou najaar 2005 in première moeten gaan. Het is de eerste film die Paul Verhoeven in Nederland regisseert sinds hij in 1983 naar Hollywood vertrok. Het scenario komt van Gerard Soeteman, met wie de 65-jarige filmmaker eerder samenwerkte in films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters en De Vierde Man.

Geloofwaardig type

”Paul vond mij het meest geloofwaardige type”, geeft Van Houten als reden voor haar uitverkiezing. “Al kan je nog zo goed spelen, als het beeld dat jij weet te creëren niet overeenkomt met het beeld dat de regisseur in zijn hoofd heeft, gaat het niet door. Het publiek moet het pikken dat jij een bepaald karakter bent.”

Vereerd

De actrice vindt het een eer met Verhoeven te werken. “Ik voelde vanaf het eerste moment zijn gedrevenheid. Dat is ontzettend lekker. Het is een gedrevenheid waar ik me als actrice aan durf over te geven. Hij is ook een enorm intelligente man. Hij kijkt heel erg goed naar wat hij ziet. Hij heeft een enorm gevoel voor detail.”

Oorlog

Zwartboek is een heel ander soort film dan producties als Minoes, Suzy Q of De Passievrucht waar Van Houten eerder in speelde. “Oorlog is een heel universeel thema. Ik heb nog nooit een oorlogsverhaal verteld: het gáát echt ergens over. Met alle respect voor alle prachtige dingen die ik eerder gemaakt heb, maar hiermee wordt een waargebeurde periode beschreven. Ik vind het ontzettend goed dat er nog steeds films over worden gemaakt, over kúnnen worden gemaakt. Dat mensen nog steeds geïnspireerd worden om verhalen te vertellen over zo'n periode die we niet mogen vergeten.”

Dolf de Vries

Andere hoofdrollen zijn nog niet bekend. Wel is zeker dat acteur Dolf de Vries een bijrol in de film vertolkt. De 66-jarige De Vries speelde in bijna alle films die Verhoeven in Nederland maakte.

Zwartboek wordt Verhoevens eerste film in vijf jaar tijd. De laatste productie die hij regisseerde was de Amerikaanse sf-thriller Hollow Man.