AMSTERDAM - Thijs Römer speelt tegenwoordig in films en series die door miljoenen mensen worden gezien. 

Het grote succes kwam min of meer nadat hij in 2008 een 'pauze' nam die uiteindelijk bijna twee jaar duurde.

Römer speelde destijds in theatergroep Annette Speelt en in films van Theo van Gogh. Maar op een gegeven moment verloor hij het plezier in zijn werk.

En dus lastte hij een pauze in. "De eerste maanden zonder werk waren heerlijk: lekker reizen, ontspannen", vertelt hij in dagblad Trouw.

Applaus

"Maar ik ontleen ook een deel van mijn identiteit aan wat ik doe. Ik ben acteur en bij die status voel ik me fijn. Ik was gewend aan applaus en dat is er dan opeens niet. Niet per se een makkelijke tijd. Ik was niet depressief, wel zoekend. Toch ben ik trots dat ik dit heb aangevoeld en aangedurfd."

"Uiteindelijk heb ik bijna twee jaar niet gewerkt. Tijd die ik en Katja goed hebben besteed, want in die periode is onze dochter Sammie geboren en konden we veel bij haar zijn. Katja had een contract bij Net 5, maar er was geen programma voor haar. Daar heb ik toen enorm van genoten. Ik riep letterlijk, als we langs het SBS-gebouw kwamen: dankjewel!"

Waarderen

Inmiddels heeft Römer de draad weer meer dan opgepakt. "Aan het spelen ontleen ik een energie die ik nergens anders vandaan kan halen." En ook het grote publiek kan hij wel waarderen.

"Met Annette Speelt speelden we voor tweehonderd man per avond. De films van Theo van Gogh werden door ongeveer net zo veel mensen bezocht. Naar de eerste aflevering van 'Moordvrouw' keken 3,6 miljoen mensen. Na mijn werkloze fase zei ik tegen mijn agent: ik wil in goede dingen blijven staan, maar wel voor een groter publiek."