DEN HAAG - Simone Kleinsma is bijna vergeten hoe ze mensen aan het lachen moet maken, bekent ze.

Als de musical Sister Act begin maart in première gaat is het acht jaar geleden dat de actrice in een komedie op het podium stond: in de tussentijd speelde ze in serieuze musicals en theatervoorstellingen.

"Ik denk wel dat het spelen van komedie een soort instinct voor me is, dat vanzelf wel weer naar boven drijft zodra we gaan repeteren", knikt ze.

Haar laatste komische productie was Mamma Mia!, waarmee ze bijna twee jaar in het Beatrixtheater in Utrecht stond. "Maar spannend is het zeker. Ik hoop dat ik het niet verleerd ben."

Streng

De 54-jarige actrice speelt in de Sister Act de rol van de strenge Moeder Overste, die met lede ogen moet toezien hoe Deloris van Cartier, een kroongetuige die moet onderduiken, haar klooster op stelten zet.

De musical is gebaseerd op de hitfilm met actrice Whoopi Goldberg. Kleinsma moet zich voor haar rol "nog wel even verdiepen in het katholieke geloof: ik ben zelf totaal niet gelovig opgevoed. Maar ik merk wel dat je je al een ander mens voelt als je die habijt aantrekt. Je gaat heel vroom lopen, en vouwt bijna automatisch je handen voor je borst." 

Swingen

Het grootste deel van de voorstelling valt er voor Kleinsma overigens maar weinig te swingen. Pas aan het slot van het stuk gaat ook Moeder Overste overstag en kan ze meedansen met haar nonnen.

"Maar de vraag of ik liever de hoofdrol van Deloris had gespeeld is onzinnig, want daar ben ik gewoon te oud voor. Ik kijk met een gezonde dosis weemoed en jaloezie naar Carolina Dijkhuizen. Maar beter dan zij had ik die rol toch niet kunnen spelen."

De voorverkoop van Sister Act begint zaterdag. De voorstelling is vanaf begin maart in het Circustheater in Scheveningen te zien.