HAARLEM - Catherine Keyl vermoedt dat Lenette van Dongen en Tanja Jess het ver zullen schoppen in het AVRO-programma Maestro

''Je ziet dat die vrouwen talentvol zijn'', zegt Keyl. Zelf moest ze donderdagavond het veld ruimen. Eerder werden Brecht van Hulten en Joep Sertons weggestemd.

In de derde aflevering van Maestro, die was gewijd aan filmmuziek, deed Keyl haar uiterste best op Also Sprach Zarathustra van Richard Strauss, bekend van de film A Space Odyssey.

''Ik vind dat ik nog best ver gekomen ben, want ik had aanvankelijk verwacht dat ik er in de eerste aflevering al uit zou liggen'', zegt de tv-presentatrice.

''Ik vond het ontzettend leuk mee te doen aan een vernieuwend programma waar kijkers zo onverdeeld positief op reageren'', blikt Keyl terug op haar deelname.

Krankzinnig

De televisievrouw had vooraf geen idee dat het leiden van een symfonieorkest zó moeilijk zou zijn. ''Het is op zich al een krankzinnige situatie. Die musici hebben jarenlang gestudeerd en dan kom ik ze even vertellen hoe ze het moeten doen'', aldus Keyl.

Hoewel de televisiepresentatrice wel gewend is aan publieke optredens, vond ze het erg indrukwekkend op te treden voor een duizendkoppig publiek. ''Dat was een totaal nieuwe ervaring voor mij. Het klinkt gek, maar een tv-studio is intiem.''

Podiumdieren

Zonder zich uit te laten over het verdere verloop van de afvalrace, vindt Keyl dat Lenette van Dongen talent heeft en ook Tanja Jess vindt ze erg goed. ''Beide vrouwen zijn podiumdieren. Je merkt dat ze als cabaretier en actrice meer werken met professionele muzikanten en de techniek beter onder de knie hebben dan een eenvoudige tv-presentator.''

Wolter Kroes, Kleine Viezerik en Michiel Romeyn zijn ook nog in de race.