AMSTERDAM - Nicolette van Dam lacht elke dag om haar dochtertje. "Als ik ’s ochtends haar kamer binnenkom en zij staat rechtop in bed, bouncend, met een lach van oor tot oor, dan ben ik meteen vrolijk."

Dat vertelt de actrice aan Jij en je Kinderen. Op 1 februari van dit jaar beviel Van Dam van haar dochter Lola-Lily.

"Lola-Lily straalt gewoon blijheid uit. Ze ontroert me. Bas (Smit, verloofde, red.) en mij allebei. ’s Avonds voor we gaan slapen, lopen we samen naar haar kamertje. Dan kijken we naar ons kind."

"Soms knijpen we elkaar, zo van: ‘Wij hebben haar gewoon gemáákt. En kijk eens hoe leuk ze is.’ Op zulke momenten dringt het nog eens door hoe bevoorrecht we zijn dat we haar hebben gekregen."

Jeugd

Van Dam wil dat haar dochter net zo'n fijne jeugd zal hebben als zij en haar verloofde gehad hebben. "Ik hoop echt dat Lola-Lily het gevoel heeft dat ze de ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Bovendien wil ik dat ze weet dat ze altijd met haar verhalen en issues bij ons terecht kan, zoals ik dat kan bij mijn moeder."

Familie is erg belangrijk voor Van Dam. "Familie is je basis, zo voelt het voor mij. Er was altijd warmte bij ons thuis, gezelligheid, lachen met elkaar."

Te lang door

Van Dam ging tijdens haar zwangerschap te lang door met werken, vindt ze zelf. Ze vertelt over een opnamedag een maand voor haar bevalling. "Die dag voelde ik me helemaal niet goed. Ik had een enorm dikke buik, had last van harde buiken en was misselijk. Maar ik moest gaan van mezelf."

"Met mijn visagiste Nadia reed ik erheen. Ik zei dat ik me niet lekker voelde, het was zelfs zó erg, dat we moesten stoppen bij een benzinestation. Gelukkig was Nadia streng voor me. Iemand moest tegen me zeggen dat ik nu te ver ging, want zelf kon ik het niet."

Achteraf is ze blij dat haar baby "aangaf dat het genoeg was geweest". "Daarna heb ik meer rust genomen."