AMSTERDAM - Halina Reijn voelt veel druk om een gezin te stichten. "De maatschappelijke druk om te voldoen aan een bepaald plaatje is gigantisch."

Dat doet de 36-jarige actrice uit de doeken in Flair. "Ik voldoe niet aan dat plaatje, dat van huisje-boompje-beestje."

Dat veel vriendinnen wel kiezen voor een man en kinderen, valt Reijn zwaar. "Dat vind ik moeilijk, veel moeilijker dan ik ooit had gedacht. Gelukkig staat mijn vriendin en collega Carice van Houten nog aan 'mijn kant'. Maar stel dat zij ook die kant op gaat, dat zou ik heel erg vinden."

Reijn heeft nooit naar een gezin verlangd. "Ik heb nooit heel expliciet kinderen gewild en daarom ook nooit rekening gehouden met deze fase. Maar nu iedereen om me heen zo bezig is met kinderen, heb ik het gevoel dat ik er niet meer bij hoor. En niets is zo erg als er niet meer bij horen. Dat doet pijn."

Wantrouwend

Verliefd worden vindt de actrice steeds moeilijker. "Ik word steeds schuwer als het om mannen gaat. Ik laat ze minder toe, ben wantrouwend." Ze noemt zichzelf gelukkiger zonder man. "Omdat ik dan het dichtst bij mezelf ben. Zodra ik verliefd word, is het meteen zo obsessief."

Toch hoopt dat Reijn over tien jaar haar leven deelt met een man. "Maar dan wel iemand bij wie ik mezelf kan zijn, met wie ik niet zo obsessief bezig ben of van wie ik het benauwd krijg", somt Reijn haar voorwaarden op. "Iemand met wie ik 'gewoon' kan zijn."