AMSTERDAM - Het valt Kim van Kooten vaak zwaar om afstand te nemen van haar filmpersonages.

"Als ik klaar ben met een filmscenario vind ik het altijd heel jammer dat de personages dan niet meer bestaan," vertelt de scenariste en actrice.

Voor haar nieuwe film Alles is Familie kon ze nog even doorfantaseren over haar personages. Met journalist Huib Stam en fotografe Jara Lucieer maakte ze Het Alles Is Familie Kookboek. "Nu kon ik bedenken wat de personages het lekkerst vinden om te eten", vertelt Van Kooten over het schrijfproces.

"In de film wordt heel veel gekookt en daarom is het leuk om die gerechten ook weer in het kookboek te zetten." In Alles Is Familie speelt Benja Bruijning een uitstekende kok met weinig ambities. De film met onder andere Thijs Römer en Carice van Houten draait om zijn familieperikelen.

Pompoensoep

Bruijning zelf is niet zo'n keukenprins. "Als ik mijn best doe, ben ik een goede kok, maar dat doe ik niet zo vaak." Het hoogtepunt in zijn culinaire repertoire is pompoensoep. De acteur is niet te beroerd zijn geheime ingrediënt prijs te geven. "Sinaasappel. Je moet de schil mee laten koken."

Ook collega-acteur Römer is niet vaak in de keuken te vinden. "We zijn geen echte helden in de keuken", zegt de acteur. Hij en zijn vrouw Katja Römer-Schuurman gaan vaak uit eten. "Het is een beetje decadent om te zeggen, maar het is wel waar. We koken gewoon niet zo vaak"

Alles Is Familie draait vanaf 22 november in de bioscopen. Het kookboek is al in de winkels te koop.