LONDEN - Voormalig popster Gary Glitter is door de Britse politie gearresteerd op verdenking van seksuele delicten.

Hij is aangehouden in het onderzoek naar misbruik van minderjarigen door de inmiddels overleden BBC-ster Jimmy Savile. Dat heeft de BBC zondag gemeld.

De 68-jarige Glitter, wiens echte naam Paul Gadd is, heeft een geschiedenis van misbruik. De Britse rechter veroordeelde hem eind jaren negentig voor het het bezit van kinderporno.

Een rechtbank in Vietnam veroordeelde hem in 2006 voor seksueel contact met minderjarigen. 'Glamrocker' Glitter beleefde het hoogtepunt van zijn populariteit in de jaren zeventig.

Slachtoffers

In het nog altijd uitdijende misbruikschandaal rond Savile hebben zich inmiddels honderden mogelijke slachtoffers gemeld. Sommige slachtoffers zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden, meldde de politie eerder.

Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Het BBC-icoon uit de jaren zestig tot tachtig zou zich destijds op grote schaal hebben vergrepen aan schoolmeisjes.

De BBC is door de kwestie ernstig in verlegenheid gebracht. BBC-directeur George Entwistle is vorige week zelfs ondervraagd door een parlementaire commissie. Hij sprak van ''een ernstige zaak waar men alleen met ontzetting op kan terugkijken''.

Beklad

Zondag is ook bekend geworden dat een huis van Savile is beklad met leuzen. Het gaat om een huis in de Schotse Hooglanden in Allt Na Reigh. Vandalen sloegen 's nachts toe.

De excentrieke en flamboyante Savile was zeer gewaardeerd, mede dankzij zijn inzet voor de liefdadigheid. De Britse koningin benoemde hem tot ridder, zo ook het Vaticaan.

Dat liet echter zondag weten erg veel spijt te hebben van de eervolle vermelding. Dat paus Johannes Paulus II hem tot Commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote heeft benoemd is echter niet meer terug te draaien, aldus een woordvoerder.