AMSTERDAM - Humor is voor Ali B een noodzaak. "Zonder humor zou ik heel verdrietig, chagrijnig en zuur zijn", doet de rapper uit de doeken in Volkskrant Magazine. 

Vandaar dat Ali zowel in de moskee als thuis de lachers op zijn hand probeert te krijgen. "Ik ben de hofnar in de moskee", zegt Ali over zichzelf.

"Als de imam heel stijf of chagrijnig is, of hij heeft een dun mondje en een eigenaardige manier van spreken, dan ga ik hem imiteren. Achter zijn rug, een beetje stiekem."

Dat grappen over de imam eigenlijk not done zijn, vindt Ali 'wel komisch'. "Dan staat er meteen spanning op een grap."

Fantasie

Ook thuis is Ali vaak een lolbroek. "Ik ben de thuisclown. Mijn zoontjes komen naar me toe om te lachen", vertelt de 31-jarige rapper over de 3-jarige Amin en Omar van 1. "Ze gaan mee in mijn fantasie. Ik ben verschillende typetjes met wie Amin dan wil praten, zoals het blauwe monster."

Valpartijen van zijn zoontjes lost Ali ook het liefst op met een grap. "Als een van m'n zoontjes valt, schat ik eerst in of hij eventjes troost nodig heeft. Soms is hij meteen rijp voor de lach. Je moet dingen niet te serieus nemen, dat is zonde van je tijd."

Niet alle grappen en grollen van Ali vallen echter in de smaak. "Laatst zei ik: Amin, kom eens hier. Ik liet een keiharde scheet in zijn gezicht, haha. Alleen hij en ik vonden het grappig, de rest van de familie kon het niet zo waarderen."