ROME - Drie doeken waarin het lichaam van deArgentijnse presidentsvrouw Evita Peron (1919-1952) was gewikkeld,zijn voor 130.000 euro verkocht. De directeur van de Argentijnseluchtvaartmaatschappij Aerolinas Argentinas verwierf de lijkwadevan de "Heilige Evita" donderdag op een veiling in Rome.

De directie gaat het doodskleed aan de overheid schenken, omdathet doek niet buiten Argentinië hoort, aldus een woordvoerder. Hetveilinghuis Christie's was uitgegaan van een opbrengst tussen de.000 en 40.000 euro.

Evita (eigenlijk Eva) Peron stierf op 33-jarige leeftijd aankanker. Ze was de uiterst populaire, maar ook omstreden echtgenotevan de toenmalige Argentijnse president, generaal Juan Peron.

Bij de lijkwade gaat het om drie lappen zijde in de kleuren vande lichtblauw en wit gestreepte Argentijnse vlag, die zouden zijngebruikt toen het gebalsemde lichaam zich in de jaren zeventig inMadrid bevond. Het stoffelijk overschot moest weg uit Argentiniëomdat het toenmalige militaire regime wilde voorkomen dat Evita'sgraf een politiek bedevaartsoord werd.