AMSTERDAM - Na het overlijden van haar man Antonie Kamerling, bevindt Isa Hoes zich naar eigen zeggen in 'het tweede deel' van haar leven.

Dat vertelt de actrice aan Fab. Sinds 1997 waren Kamerling en Hoes samen. Na het overlijden van Kamerling in oktober 2010 vielen veel dingen voor de actrice weg die haar man invulde.

"Ik kan nu nergens meer schuilen. Niet meer leunen, niet meer zeuren: 'Ik ben moe, doe jij dat even.' Ik moet het allemaal zelf doen."

Hoes zegt dat Kamerling in hun relatie veel praktische zaken regelde. "Omdat ik nu alleen ben, moet ik veel meer dingen doen, angsten overwinnen."

Stoerder

Ook is ze stoerder geworden. "Ik heb meer vertrouwen in mezelf. Vroeger was ik toch een wat angstiger, afhankelijker Isa."

Hoes heeft bewust enkele eigenschappen van Kamerling overgenomen: "Hij was veel schaamtelozer. Als hij midden in de nacht met een open cabriodak wilde rijden, dan deed hij dat. Ik probeer die lijn door te zetten. Eerst was ik veel meer van 'dat kan niet' en 'dat hoort niet'. Wat een gelul."

Kinderen

Samen kreeg het acteurskoppel twee kinderen, die Hoes nu alleen opvoedt. Ze voelt een grote druk om de kinderen goed op te voeden. "Dat is nu mijn grootste les, dat ik het los moet laten. Vooral als ik moe ben. Dan word ik chagrijnig en kattig, en dan baal ik zo van mezelf."

Voor een eventuele nieuwe relatie staat de actrice op dit moment niet open. "Het is nog maar twee jaar geleden dat Antonie overleed, het kan nu nog helemaal niet." Als haar kinderen ooit het huis uit zijn, denkt Hoes het wel weer leuk te vinden om met iemand samen te zijn.