AMSTERDAM - Er waren tijden dat het stukken minder ging met mediatycoon Joop van den Ende. "Ik voelde me mislukt."

 Dit zegt de 70-jarige in De Telegraaf. Woensdag komt Van den Ende's biografie uit, waaraan Henk van Gelder ruim twee jaar werkte. Naar eigen zeggen is de biografie vooral voor zijn kinderen.

"Ik heb altijd kinderen gewild. Ze zijn inmiddels 20 en 23 jaar. Ik vind dat zij recht hebben op de gehele waarheid zonder opsmuk."

In 1999 ging het mis, vertelt Van den Ende. Wat volgde was een periode van drie jaar bij een psychiater. "Ik had een burn-out, maar er smeulde nog iets onder. Een diepe depressie. Onze sessies werden een van de meest bijzondere en emotionele dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt."

Endemol

In die tijd ging het Van den Ende zakelijk voor de wind dankzij zijn bedrijf Endemol. Maar gelukkig was hij niet. De programma's die hij maakte, stonden hem eigenlijk tegen.

"Ik voelde me mislukt, vermoeid en ellendig. Ik wist dat we dit soort programma’s moesten maken. Dit was wat de markt wilde, maar ik kon het niet tegenover mezelf verdedigen."

Sprinten

Tijdens de sessies met de psychiater kwam Van den Ende erachter dat er meer aan de hand was. "Ik had zo gesprint door het leven dat ik mijn wortels kwijt was. Ik keek nooit achterom, wist niks meer van mijn ouders of andere familie."

Inmiddels heeft hij rust gevonden. "Ik weet goed wat ik zelf wel en niet aankan. Maar ook wat ik waard ben. Ja, ik ben gelukkig."