Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Yvon Jaspers

Yvon Jaspers voorlopig niet bij DWDD

AMSTERDAM - KRO-presentatrice Yvon Jaspers zal voorlopig niet meer als tafeldame aan De Wereld Draait Door van de Vara meedoen.
Door NU.nl/Novum

Het Vara-programma zou vorige week zonder toestemming beelden hebben gebruikt van Boer Zoekt Vrouw van de KRO. Dat zei een woordvoerder van de KRO dinsdag in NCRV Lunch! op Radio 1.

Ook Jaspers collega Arie Boomsma zal voorlopig niet aanschuiven bij DWDD.

Het praatprogramma van de Vara kreeg vorige week maandag geen toestemming om beelden uit te zenden van het keuzemoment van boer Aad. Ook Shownieuws en RTL Boulevard hadden om die beelden gevraagd, maar alledrie kregen ze dat niet.

Context

De Vara zond het fragment vervolgens toch uit (video). "Dat doe je niet, dat kan niet," aldus de woordvoerder.

Volgens haar is geen toestemming gegeven voor het beeldmateriaal, omdat de omroep niet wil dat één persoon er zo wordt uitgelicht. In Boer Zoekt Vrouw wordt er volgens haar zorgvuldig met dat fragment omgegaan. "Als je dat uit die bijzondere context haalt, daar willen wij onze deelnemers tegen beschermen."

Vorige week werden boer Aad en zijn drie dames bovendien daarna op kritische wijze besproken aan de tafel van het praatprogramma.

Poppen

Als reactie kreeg DWDD afgelopen maandag geen beelden van Boer Zoekt Vrouw, waarna cabaretière Sanne Wallis de Vries aan de hand van Barbie- en Playmobilpoppen haar verhaal over de boeren deed (video). Bovendien besloot de KRO voorlopig niet mee te werken aan items in DWDD.

Volgens de woordvoerder wordt de omroep in dat besluit gesteund door de presentatoren. "Yvon en Arie zijn het ermee eens dat DWDD te ver is gegaan." Hoe lang de KRO DWDD wil boycotten, is nog onduidelijk. "We moeten kijken hoe zich dit ontwikkelt, vooralsnog heeft het een open einde."

Het onderdeel LuckyTV, dat DWDD dagelijks afsluit, mag wel beelden van Boer Zoekt Vrouw blijven gebruiken. "Dat is een heel ander verhaal omdat het satire is. Daar wordt überhaupt geen toestemming voor gevraagd en kunnen wij als KRO ook niets aan doen."

Fan

''DWDD is fan van Boer Zoekt Vrouw'', laat een woordvoerder van de Vara weten. ''Op maandag praten we daarom al enige seizoenen na over dit populaire programma. Dat kan nu eens vrolijk zijn, dan weer bewonderend, en soms ook kritisch.''

''Nu de toon van de gasten iets scherper is dan vorig seizoen, verbiedt de KRO ons verder beeld te gebruiken. Of ze daar wettelijk het recht toe heeft is zeer de vraag.''

De Vara gaat er vanuit er onderling met de KRO uit te komen.


Lees meer over:

Boer zoekt VrouwYvon JaspersDWDDkro

Aanbevolen artikelen