AMSTERDAM - Xander de Buisonjé kan goed omgaan met kritiek. Ook in de periode nadat publiekelijk bekend werd dat hij was vreemdgegaan tijdens zijn relatie met Wendy van Dijk. "Ik ben een knokker, dat weet ik nu van mezelf. En dat is fijn."

Dat er nog steeds mensen zijn die hem zien als vreemdganger, weet hij te relativeren. "Die (mensen, red.) denken macht over me te hebben, omdat ze iets van me weten wat niet fraai is", zegt de zanger in Viva.

"Vaak zijn dat mensen die zelf heel veel te verbergen hebben, ja. Ik ben een spiegel voor ze, daarom reageren ze zo fel", vervolgt De Buisonjé.

Een kritische zaal zag hij destijds meer als uitdaging, en vond hij ergens ook wel 'grappig'. "Zonder heel diepe dalen geen heel hoge pieken. Dat is echt zo."

Geen schade

Blijvende schade heeft hij die periode niet opgelopen. "Niet iedereen is zo ruimdenkend als
ik. Veel mensen veroordelen anderen een stuk sneller. Ik kan me ook best voorstellen dat ze dat in mijn geval deden. Ik kwam er ook niet bepaald goed vanaf in het plaatje", aldus de oud-Volumia zanger in het magazine.

Dat hij werd bestempeld als nationale boeman, is nooit direct bij hem aangekomen. "Ik heb dat alleen maar indirect meegekregen. Mensen zeiden het nooit recht in mijn gezicht. Dat had ik liever gehad, dan kon ik tenminste reageren. Ik vind het fijn als mensen onbevooroordeeld willen weten hoe het destijds voor mij was."

De nieuwe Viva met het interview met Xander de Buisonjé ligt woensdag 17 oktober in de winkels.