AMSTERDAM - Najib Amhali maakt in België kans op de Grote Prijs Jan Wauters. 

De Marokkaans-Nederlandse cabaretier en acteur is samen met vier Vlaamse journalisten genomineerd voor zijn creatieve en uitmuntende taalgebruik, meldt de Vlaamse omroep VRT.

De shows van de 41-jarige Amhali zijn volgens de jury 'niet alleen grappig en erg actueel, maar getuigen ook van een grote liefde voor de Nederlandse taal'.

De prijs, die is vernoemd naar sportverslaggever en 'taalvirtuoos' Jan Wauters, werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Elk jaar wordt iemand geëerd 'die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit'.

Aanmoediging

De overige genomineerden zijn Tine Hens (journaliste van weekblad Humo), Ruth Joos (radiomaakster voor de Vlaamse Radio 1), Gaea Schoeters (schrijfster, journaliste en scenariste) en Peter Vandenbempt (sportjounalist bij Sporza Radio).

De prijs moet volgens de VRT gezien worden als aanmoediging, en niet als oeuvreprijs. De prijs wordt later deze maand uitgereikt. De winnaar krijgt dit jaar een schilderij van kunstenaar en striptekenaar Herr Seele.