AMSTERDAM - Vanaf 4 oktober maakt Birgit Schuurman haar presentatiedebuut op vrouwenzender TLC, met haar eigen programma over seks en relaties.

"Over het algemeen ben ik vrij open over dit soort zaken", vertelt ze in De Telegraaf. En hoewel ze geen groentje is, leert ze ook nog steeds bij.

"Ik ben inderdaad wel eens thuisgekomen met de mededeling dat we ons misschien eens in tantra zouden kunnen verdiepen." Schuurman praat vrijuit met haar man, regisseur Arne Toornen, over de onderwerpen uit de uitzendingen.

"Dat is ook goed voor onze relatie. Arne zal in elk geval niet worden verrast door mijn uitspraken in de uitzendingen."

Zus

Birgit stond in het verleden wel eens bekend als het zusje van. Maar met een eigen theatervoorstelling, hitsingles en meerdere films op haar naam, is ze toch wel min of meer uit die schaduw gestapt.

"Mijn zus Katja was natuurlijk al jaren bekend en los van het feit of ze er zelf voor heeft gekozen: ze werd gezien als sexy, als de vrouwelijke prachtige dame. Daar werd echt de nadruk op gelegd. Om te voorkomen dat mensen zouden denken: ’moet die ook zo nodig’, besloot ik ver weg te blijven van het beeld dat ze van Kat hadden."

Strijdbaar

"Ik werd er heel strijdbaar van, die eeuwige vergelijking met Kat. Ik dacht gewoon constant: see you in ten years. En hier zit ik dan! Het heeft jaren geduurd voordat ik eraan toe was om de vrouw in mezelf te laten zien. Nu ik ook acteer, heb ik het gevoel dat ik een betere zangeres ben geworden. In het theater heb ik veel geleerd. Concentratie, het publiek aanvoelen. Ik krijg niet de mogelijkheid om mezelf te vervelen, omdat ik niet jaar in, jaar uit steeds hetzelfde doe."

"Ik sta heel open in het leven. Ik ben erg avontuurlijk, maar tegelijkertijd terughoudend. Zelfs té behoudend. Als vrienden over een verhuizing naar het buitenland praten, denk ik eerst: Jaaahhhh, zon, spannende dingen… Maar tegelijkertijd denk ik: Hallo, mijn kind, mijn ouders, opa en oma, de kat."

"Ik zie dan zestig beren op de weg. Ik vind het moeilijk om me rücksichtslos ergens in te storten. Vanwege mijn moederschap is die verbondenheid met mijn familie nog versterkt. Vroeger zou ik lekker met mijn vriendinnen de stad in gaan als ik een paar uur vrij was, nu ga ik vaak even bij mijn ouders langs."