AMSTERDAM - Sinan Eroglu (25) speelt de rol van Bilal Demir in GTST, een moslim de nog uit de kast moet komen. "Ik hield rekening met een stortvloed aan negatieve reacties van allochtonen."

In het AD zegt Eroglu vooral complimenten te krijgen.

"Een homoseksuele relatie tussen twee mannen is één ding, maar spraakmakender wordt het als het om een verhouding gaat tussen een autochtone man en een met zijn seksuele identiteit worstelende moslim. Ik zie het als een uitdaging om Bilal zo geloofwaardig mogelijk neer te zetten."

Volgens Eroglu vinden mensen dat hij met deze controversiële rol respect afdwingt en een bijdrage levert aan de homo-emancipatie en -acceptatie in Nederland."

"Het waren best kwetsbare situaties en scènes die Ferry en ik speelden, terwijl het hele productieteam stond mee te kijken. Het vergde de nodige concentratie en veel inlevingsvermogen om alles zo realistisch mogelijk over te laten komen. Maar heel diep gingen we nu ook weer niet. Toen één van die zoenscènes klaar was, zijn we, alsof er niets was gebeurd, gewoon lekker gaan lunchen met z’n allen."

Mogelijkheden

Eroglu is blij met de mogelijkheden die hij krijgt dankzij GTST.  "Ik word nu gevraagd voor rollen in series en films en verder heb ik ontzettend veel geleerd over acteren voor de camera’s." Sinds kort is hij ook te zien in de musical Ik, Driss.

"Eerst een homoseksuele moslim spelen, nu een Turk die zijn geluk in Nederland beproeft en straks een ras-Amsterdammer in de nieuwe televisieserie Lieve Liza. Die variatie maakt mijn beroep zo mooi: een bijzonder vak waarop ik echt verliefd ben."